Home
Bajesboten
Teksten over een 'nieuwe' politiek...

NOODOPVANG? Daar hebben we bajesboten voor!

Aan Het Werk!

NOODOPVANG? Daar hebben we bajesboten voor!

Verdonk had het niet beter kunnen doen. Zo doe je dat: smeren met stroop. De gemeenten zijn om, het grote scheiden der groepen kan beginnen.
Dat doet Albayrak ongeveer zo: generaal pardon voor een deel van de oude wetters; namelijk die waar ze niet onderuit komt omdat ze bewijzen kunnen dat ze in Neederland zijn gebleven en het handjevol dat het al die jaren heeft kunnen redden zonder ook maar één keer gratis een brood mee te nemen, openbaar vervoer te gebruiken zonder te betalen, zonder brommercertificaat rond te rijden of door rood licht te lopen, arbeid te verrichten voor slavenloon zonder sofi-nummer en rechtsbescherming, enzovoort..
Die, die mogen blijven.

Voor de rest geldt: alle grenzen dicht. De rest zijn “illegalen waarvoor vertrekplicht geldt”, oftewel – om maar een paar stigma's uit de kast te halen - criminelen, oorlogsmisdadigers, misbruikers van sociale voorzieningen, maar toch vooral geen mensen die hun leven en hun recht zochten in een wereldeconomie die op ongelijkheid draait, anders gaat het rijke westen failliet. Erger nog; ten onder zal het gaan aan kleinschalige eigen bedrijfjes van zich nijver broodverdienende en zelfvoorzienende lieden uit den vreemde, die hun met hard werken verdiende geld naar familie sturen. Stel je voor!

Verdonk had het niet beter kunnen doen, want zij was veel te opvallend bezig. Zonder twijfel is Albayrak de perfecte jachthond aan de leiband van Fort Europa en de rijke geïndustrialiseerde landen die met hun G8 top in Heiligendamm werkelijk de dienst uitmaken. Braaf zich omhoog gelikt is zij verworden tot dé perfecte excuus-twee-nationaliteiten-allochtoon-kennismigrant voor een volk dat nationalisme boven alles stelt maar toch wil doen alsof het zo tolerant is, zolang het wel wat oplevert natuurlijk.

Bravo, Albayrak, bravo! “Streng maar rechtvaardig” (naar Rita) zal zij “het vertrek van mensen die evident niet onder de regeling vallen, snel ter hand nemen.” En zo is iedereen weer tevreden. Intussen: weg met al die illegalen, hoe goed ze ons ook van nut zijn geweest maar daar hebben we het niet over. Goedkope arbeidskrachten zonder rechten, gedwongen prostitutie, zondebok, doen we niet aan. Wat Verdonk niet kon omdat zij te manifest racistisch was, kan Albayrak wel.
Een grijze of alleen maar behaagzuchtige wolf in schaapskleren? Het is om het even. Verdonk en Donner zijn begonnen met de bouw van de kampen en de bajesboten, Albayrak en Hirsch Ballin zetten de lijn voort. Ze hebben de eer het karwei af te mogen maken. Snel deporteren dat hele zootje. Vergeet vooral de Koerden niet.

En zo is de cirkel rond. Voorbij noodopvang. Voorbij hulp. Dan is 't de straat op of de bajes in. Hebben tegenstanders van het asielbeleid van de afgelopen jaren nu hun zin? Zou je denken van wel? Zijn mensen die na jaren wachten en onzekerheid nu bij wijze van ruilhandel alsnog een verblijfsvergunning (nou, vooruit dan maar..) krijgen, nu gelukkig? Vast wel. Het zij ze allicht gegund. Maar is alles nu okee?

Nee. Pas nu begint de strijd om waar het werkelijk om gaat, namelijk die om de eerlijke verdeling van welvaart, het recht om te gaan en te staan waar je leven kunt. Zo lang die eerlijke verdeling er niet is en alleen de poenige bedrijfsbazen en hun raspaardjes van onbegrensde mogelijkheden kunnen genieten, verdienen de welvarende landen, en daar is Neederland er eentje van, niet anders dan voortdurend te worden geconfronteerd met de gevolgen ervan. En die gevolgen komen in de vorm van de komst van mensen, nog veel meer mensen, op zoek naar een bestaan.

Maar wees gerust, brave burger met je dak boven je hoofd, je flat screen tv, recordable DVD speler en jaarlijkse vakantie: er zullen veel van die mensen sterven en lijden onder de wereldwijde financiële repressie en dictatuur, voordat enkelen 'ons' land bereiken. Je moet alleen niet zeuren als er zo'n kamp of bajesboot in je achtertuin komt, volgepropt met getraumatiseerde en gek gemaakte en tot wanhoop gedreven “vreemdelingen” en “terroristen”, getuige de hoge mate van beveiliging. Dan moet je niet zeuren. Want dat is noodopvang in het tijdperk Albayrak, en voor dat soort noodopvang is plaats zat. Tenslotte kunnen we niet iederéén deporteren.

27/5/2007 Joke Kaviaar
NO BORDERS!

Aan Het Werk!

Volgens een voormalig gevangene op de Rotterdamse bajesboten zijn ze het ergste: de 'buitenlanders'. De genaturaliseerde niet-meer-'buitenlanders' eigenlijk. Voor een karig loontje, grofweg 1500 euro bij een werkweek van 36 uur, zijn ze als bewaker aan de slag gegaan. Dit soort baantjes onderaan de arbeidsmarkt ligt voor het oprapen en veel opleiding is er niet voor nodig.

Ik heb ze naar hun werk zien gaan, die bewakers van de bajesboten. Hun trots ontleend aan de spiksplinternieuwe Group 4
Securicor uniformen liepen de dankbare kruipers door een in het hekwerk geknipt gat langs onze blokkade aan de poort.

De Nederlandse goegemeente zal blij met ze zijn. Ze bewijzen als geen ander dat die 'vreemdelingen' werken kunnen, en helemaal niet uit zijn op 'onze' sociale voorzieningen. Sterker nog: ze zijn bereid om het vuile werk voor ons te doen. Vaak is dat zoiets als de straat aanvegen, vuilnis ophalen, of iets anders waar je handen vies van worden. Maar hier worden niet handen maar hart door besmeurd: het opsluiten van onschuldige mensen. Mensen zoals die voormalig gevangene, die onder het generaal pardon valt, indien onze al net zo spiksplinternieuwe staatssecretaris Nebahat Albayrak, hem genadig wil zijn. Ja, dan mag hij misschien blijven van de PvdA, de partij die met Job Cohen de huidige asielwet, ofwel de grens tussen pardon of opdonderen, bedacht.

't Is mooi natuurlijk, dat generaal pardon, voor wie al jaren heeft zitten wachten op gerechtigheid. Afgelopen zomer sprak ik nog mensen in de noodopvang van Witmarsum, Friesland, die me vroegen: “Komt het er, dat generaal pardon?”. Een vraag die ik toen niet, en nu nog niet, voor iedereen onomwonden positief durfde te beantwoorden, al is het alleen maar omdat velen van hen zullen moeten bewijzen dat ze heel 2006 in Nederland zijn gebleven. Voor die ex-gevangene een relatief klein probleem: het grootste gedeelte van 2006 zat hij in de Reno en de Bibby Stockholm.
Maarreh… Hoe zit het met die andere paar maanden? Enneh… waarom geldt er eigenlijk een omgekeerde bewijslast?

Bij de ontmoetingsdag van Stichting Buitenlandse Partner sprak ik een vrouw wier man ook in aanmerking komt. “Ik moet nog afkicken van Verdonk,” zei ze. Good old Grim Rita; duidelijk was ze wel. Over lijken wel te verstaan. Maar onze nieuwe staatssecretaris is allicht een veel grotere streber dan het personeel van de bajesboten, dus maak je borst maar nat. Ze is erin geslaagd om in de misdadige Nederlandse politiek omhoog te klimmen, en die positie zal koste wat het kost moeten worden behouden. Overigens valt de portefeuille vreemdelingenzaken nog altijd onder justitie, waarvan Hirsch Ballin de echte grote baas is, en dat is al principieel verkeerd. Daarmee zal 'De Vreemdeling' altijd verdacht blijven: die is namelijk in aanraking met justitie geweest.

De komende maanden worden bajesboten in Dordrecht en Zaandam in gebruik genomen en er komt een bajes voor mensen zonder papieren in Alphen aan den Rijn. Schiphol Oost en de bajes van Tilburg zijn weer in gebruik, en er komt nieuwbouw bij Kamp Zeist en op vliegveld Zestienhoven. Dit alles met als doel: die onaangepaste buitenlanders die zich niet laten dwingen of verleiden mee te werken aan de racistische politiek buiten de deur te houden, of erachter.

Volgens Wilders en zijn bloedhonden had Albayrak niet in de regering mogen zitten. Reden te meer dus om extra haar best doen om blijvend geaccepteerd te worden door 'Het Nederlandse Volk'; zo ongeveer zoals die 'buitenlandse' bewakers extra hun best zullen moeten doen om door hun Nederlandse collega's voor vol te worden aangezien.

Zal Albayrak, nu ze de macht kan proeven, verder durven gaan dan een pardon voor mensen die onder de noemer 'zielig' vallen weg te zetten? U weet wel, de aaibaarsheidsfactor.
Zal ze dit apartheidsbeleid durven willen afschaffen? Zal ze al die deportatiebajessen wagen te laten slopen, om zodoende een einde te maken aan de systematische schendingen van mensenrechten die het opsluiten van onschuldige mensen met zich meebrengt?

Zou het?

20/2/2007 Joke Kaviaar
NO BORDERS!