Home / Sloop de bajes!
Geen woord zonder daden!

Niet stemmen, maar schreeuwen!

Gaat u stemmen? Voor wie? Gaat u stemmen voor de dakloze die uit zijn slaap wordt gehaald en gearresteerd omdat hij buiten in een doos ligt? Gaat u stemmen voor die moeder met kinderen die op straat is gezet omdat de Dienst Terugkeer en Vertrek vindt dat zij niet meewerkt aan haar uitzetting en die van haar kinderen? Gaat u stemmen voor uw buurvrouw die haar huis is uitgezet omdat ze de huur niet meer kon betalen? Gaat u stemmen voor die man die schreeuwde op de Dam en alleen maar wordt vervolgd omdat het Openbaar Ministerie een zondebok nodig heeft die kan worden beschuldigd van het in gevaar brengen van Beatrix? Gaat u stemmen voor de straatmuzikant die niet meer mag spelen op zijn vertrouwde stek, waar u boodschappen doet en altijd even naar hem luisterde? Of gaat u stemmen voor een zieke of een psychiatrisch patient die niet meer wordt geholpen omdat verzekeraars liever geld verdienen? Of gaat u stemmen voor de bankdirecteur die failliet is verklaard, de beurshandelaar die aan de grond zit? Of stemt u liever voor de directeur van het woningbedrijf dat dit jaar weer eens flink in de kas heeft gegraaid? Kijk, dát is een winnaar! Daar houden we van!

U zou natuurlijk ook nog kunnen stemmen voor de directeur van het beveiligingsbedrijf dat onnozele halzen werft om zich voor te doen als bewaker in een bijna privé gerunde gevangenis. En dan zijn er nog de talloze andere bazen waarvoor u kunt stemmen, van bedrijven die in massavernietigings-wapens handelen of het materiaal ervoor, van bedrijven die dieren gebruiken als proefopstelling, van bedrijven die detentiecentra bouwen, van bedrijven die woekerpolissen aanbieden, speculeren met woonruimte, speculeren met geld, beleggen, oplichten, winst maken en nauwe banden onderhouden met politici.
U zou natuurlijk ook op die politici kunnen stemmen, maar dat is hetzelfde.

Wiens belang dienen zij eigenlijk?

Dat van henzelf. Carrière, hogerop komen, aanzien genieten, populariteit winnen, waarom gaat het anders? Om mensen die zich schuil moeten houden uit angst voor opsluiting, ontruiming, uitzetting, beslaglegging, geweld?

Zie ze eens bekvechten op TV, ogenschijnlijk zo verschillend, maar niet op de fundamenten van de staat, de grenzen en het kapitaal. Zij allen verkopen uw stem voor een habbekrats aan banken en multinationals en houden daar hun hand op voor een bonus, een beloning, steun aan de partijkas, een snoepreisje, een stem die meer gewicht in de schaal legt dan de duizenden die ze van het gepeupel kunnen krijgen. Maar dat is ná de verkiezingen. Voor u is het dan uit met de pret. U hebt uw zegje gedaan, nu luisteren!
U gaat allen voor de buis zitten kijken wat ze er van maken. U gaat zich ergeren aan compromissen die eigenlijk nergens over gaan, u gaat zich irriteren aan de leugens die ze blijken te hebben verkondigd, en u opent nog een fles bier of een wijntje en hangt oranje vaandels uit voor het WK voetbal. Volgende ronde, nieuwe kansen. Nederland gaat winnen, Holland wint de wereldcup, maar wie dat nu eigenlijk zijn?

Wat een corrupte bende. Als u na afloop gaat feestvieren op straat, komt de politie u vertellen dat u niet met dat blikkie bier over straat mag, dat u uw identiteitsbewijs moet laten zien. Vergeten? De cel in! Gaat u de volgende dag trouw naar uw werk, dan krijgt u te horen van een sufferd in een lullig uniform dat u op die plek op het perron geen sigaretje mag opsteken, dat u niet had mogen vergeten om uw chipkaart in te checken en u wordt gesommeerd te vertrekken. U vraagt zich af wie al die regels heeft bedacht, en verdomd, laat het die partij zijn waarop u gestemd heeft!

Ach arme! Maar wat te denken van mensen die veel harder worden getroffen door al die law & order maatregelen, en die niet eens mochten of konden stemmen, want ze waren illegaal verklaard, ze raakten uitgeprocedeerd, ze hadden geen ID bewijs omdat ze nergens stonden ingeschreven en rondzwierven, ze hadden geen nieuw paspoort omdat ze het verrekten om daarvoor hun laatste beetje privacy in te leveren, namelijk hun vingerafdrukken?!

En zo zijn er wel meer die geen stem hebben. “Maar die tellen niet mee!” hoor ik u al roepen, “Die hebben het aan zichzelf te danken!” want u, u bent een fatsoenlijk burger, een hardwerkend mens, en u verdient beter.
Dat kan best zo zijn. Dat vonden de schoonmakers en de vuilnismannen ook en ze staakten langdurig voor dat schijntje verbetering. Aan de top van de bedrijven maakt niemand zich druk over de afvalbergen. Zolang de kapitalistische normen en waarden hoog worden gehouden, hebben zij nergens van last.

Ik ga mijn stem niet in de grabbelton van de verkiezingen gooien. Laat ons in actie komen. Breek uit, sla je slag, kraak en onteigen, heet vluchtelingen welkom, knip hekken stuk, gooi muren omver. Dat stembiljet is fraude, de democratie een nationalistische schijnvertoning. De vingerwijzingen naar Wilders zijn bliksemafleiders voor de eigen geniepige racistische politiek. Het maakt niet uit op wie u stemt want zij zijn allen pionnen. En als zij al pionnen zijn, wat denken wij die stemmen mogen dan nog te zeggen te hebben?

Joke Kaviaar, 7 juni 2010