Home / Sloop de bajes!
Doodgaan doet u maar ergens anders!

Repressie is pure winst!

Al die diensten, al dat werk, al die repressie, dat is goed voor de economie. Het is: werkgelegenheid!

Laveren met Albayrak

"Bij de opening van de eerste nieuwe niet-gevangenis zal Albayrak vertellen hoe mooi het er is in vergelijking met Samos (verborgen boodschap: het mag best slechter). Maar een cel is een cel is een cel is een cel. "Repressie is pure winst!

De PVV stelde kamervragen over de kosten van immigratie. Weekblad Elsevier, PVV's glossy sidekick, rekende het uit voor Wilders en consorten. Het kostte veel. Heel veel. Met name al die kansloze mensen, dat is geld in een bodemloze put, zo werd becijferd.

Ga maar na wat het kost als je mensen alles wilt afnemen, opjagen, opsluiten, op de klinkers teruggooien en tenslotte toch maar eens deporteren. Wat kost al die repressie?

Wat kosten de gevolgen van mensen die gedwongen worden tot wat wordt bestempeld als criminaliteit? Wat kost het dat mensen hierdoor ziek worden en overlijden, wat kost het dat mensen zelfmoord plegen? Wat kosten alle benodigde diensten en ambtenaren? Wat kost de controle op die ongewensten? Wat kosten computers, gebouwen, voertuigen? Wat hebben we allemaal nodig?

Politie
Justitie
Rechterlijke macht
Immigratiedienst
Dienst terugkeer en vertrek
Detentiecentra
(privé-)Bewakers
Medici
Begrafenisondernemers
Marechaussee
Vliegtuigen (waaronder charters)
Bijdragen aan grensagentschap Frontex
...

Zou het niet logischer zijn in te zien dat we de ellende van al die mensen zelf hebben veroorzaakt, en dat we dus voor de kosten moeten opdraaien en moeten stoppen met dat gejammer over 'minstens 100 miljard'? Of beter gezegd: we zouden ons rijk moeten rekenen met al die mensen, die we weigeren in hun bestaan te accepteren.

Het is namelijk niets anders dan pure winst, hoe je het ook bekijkt. Al die diensten, al dat werk, al die repressie, dat is goed voor de economie. Het is: werkgelegenheid! En het is toch 'eigen volk eerst' met die werkgelegenheid? We hebben toch ook liever dat het óns werk oplevert dan dat we de mensen die hier een bestaan zoeken verwelkomen en hun eigen kost laten verdienen? We investeren uit eigen keus voor het afnemen van bestaansrecht. Dus wat zeurt de PVV nu eigenlijk?

Het gáát niet over geld.

Het gaat over het instandhouden van de klasseverschillen, van het racisme, van de terreur. Het gaat over het instandhouden van de kapitalistische grootgraaierij op wereldniveau. Het gaat over de vernietiging van de leefwereld van arme bevolkingen ten gunste van alles wat wij nog meer willen bezitten. Het gaat over macht. En dat mag best wat kosten, want het levert vooral heel veel op.

En dan dondert het niet dat er slachtoffers vallen. Dan dondert het niet dat de overheid weer kapitalen moet uitgeven aan een geldverslindend onderzoek en proces rond de Schipholbrand. Nieuwe detentiecentra staan al en worden gebouwd terwijl ik dit schrijf en de brandveiligheid is nog altijd van secundair belang. We hebben geld zat om voor de gevolgen op te draaien.

We hebben geld zat om illegaal en ongewenst verklaarden jarenlang in uitzichtloze opsluiting te houden.
We hebben geld zat om schadevergoedingen te spenderen aan slachtoffers van de Schipholbrand die onder het post-traumatisch stress syndroom lijden.
We hebben geld zat om Ahmed Isa voor drie jaar op te sluiten voor de Schipholbrand omdat we een zondebok nodig hebben.
En we hebben tenslotte ook nog eens geld zat om al die advocaten te bekostigen die we nodig hebben om de illusie dat er rechtvaardigheid te vinden valt in de vreemdelingenwet, dat er recht gesproken wordt in het strafrecht, in stand te houden.

We hebben alles onder controle. Ons belastinggeld wordt goed besteed!

Joke Kaviaar, 3 augustus 2009


Laveren met Albayrak

Foto:

Europees Commissaris Thomas Hammerberg bezocht Griekenland in december 2008.

Hammerberg's rapport is uitermate kritisch.

Het systeem vertoont grote tekortkomingen, de situatie is dramatisch.
Albayrak, ons aller staatssecretaris van deportatiezaken, is naar Griekenland geweest. Zij was daar om te helpen zorgen dat we in Fort Europa van de immigranten afkomen. Wij weten hier in Nederland namelijk heel goed hoe dat moet en Albayrak heeft alvast wat afspraken gemaakt over chartervluchten vanuit 'ons' land. Er komen hier namelijk wel eens mensen asiel aanvragen die het eerst in Griekenland hebben geprobeerd en dat mag niet en dat vinden we tegenwoordig heel gewoon.

Dat Griekenland geen moeite heeft met het deporteren van mensen naar gevaarlijke gebieden en landen doet niet ter zake, want dat doen wij hier ook. Dat Griekenland mensen opsluit in detentiecentra waar de stront bij wijze van spreken behang is, doet ook niet ter zake. Integendeel! Albayrak sloot haar bezoek aan Griekenland af met een tripje naar het beruchte detentiecentrum Samos.

Wat zal onze Nebahat een hoop hebben opgestoken daar in Griekenland! En dat zo kort nadat ze aankondigde acht gevangenissen te zullen sluiten en er niet twee, maar nog slechts één bij te bouwen. Dát was pas nieuws! En wat een ophef! Maar is het wel waar?

Wie herinnert zich nog die oude bajes in Roermond die werd afgekeurd en gesloten? Het duurde niet lang of de bajes werd heropend om er bolletjesslikkers in op te sluiten. Daar had niemand bezwaar tegen. Maar net als in de detentiecentra Kamp Zeist en Schiphol Oost werden de bolletjesslikkers stilletjes vervangen door mensen zonder papieren.

Ik voorspel hier vast de herhaling van die geschiedenis in een nieuw jasje en dat is niet zo moeilijk. "Sluiting van gevangenissen?" riep het CDA, "Dan kunnen er mooi asielzoekers in!" "Niet nodig," zei Albayrak, "Het COA heeft geen ruimtegebrek." Nog geen week later blijkt dat het COA mensen in tenten onderbrengt. Daar wordt schande van gesproken. Ineens zijn die oude bajessen toch wel een goed idee. Beter dan tenten toch?

Maar pas op. Eerst zegt justitie dat die gevangenissen géén gevangenissen zijn, en dan ineens… gaat de deur op slot. En dit is nog maar één deel van de grote propagandastunt van de huidige staatssecretaris die laat zien dat ze niet alleen harder is dan Verdonk, maar vooral sluwer. Het is namelijk niet waar dat er maar één gevangenis (in Zaandam) wordt bijgebouwd. Er worden er vier gebouwd! Alleen, die andere drie, die heten niet 'gevangenis'. Die heten: 'detentiecentrum'. Dat is "heel wat anders!" zo heb ik ooit een bewaker in Kamp Zeist horen zeggen.

Misschien is het waar, dat het heel wat anders is. Een detentiecentrum bouwt men in tegenstelling tot een 'gewone' gevangenis namelijk zonder scrupules op 400 meter van de start- en landingsbanen van een vliegveld. Dat gebeurt terwijl u dit leest op Rotterdam Airport, waar de eerst private bajes van Nederland wordt neergezet: een detentie- en uitzetcentrum om precies te zijn. Je zou er anders nog geen bouwvergunning kunnen krijgen!

En die andere bajessen, behalve die ene die Albayrak opgaf, en het bouwwerk dat ik zojuist noemde? Dat zijn Kamp Zeist, en het nieuwe 'justitieel complex' dat het huidige Schiphol Oost gaat vervangen. De laatste wordt net als Zaandam en Rotterdam Airport ook privaat uitbesteed. Big business voor een stel op bloedgeld beluste bedrijven!

Bij de opening van de eerste nieuwe niet-gevangenis zal Albayrak vertellen hoe mooi het er is in vergelijking met Samos (verborgen boodschap: het mag best slechter). Maar een cel is een cel is een cel is een cel. Vooral als je gedeporteerd dreigt te worden, en je niet weet hoe lang je opgesloten blijft.

De kans dat een mens zonder papieren in zo'n cel beland, waar dan ook, wordt door de Europese afspraken steeds groter. En aan het roer van het fregat dat Fort Nederland heet, zit niet recht-door-zee-Verdonk, maar een handig door de Europese wateren laverende Albayrak. Er zal minstens een hele vloot Somalische piratenschepen voor nodig zijn om dat fregat, als het aan Albayrak ligt tevens het vlaggenschip van Fort Europa, zijnde de oorlogsverklaring aan alle migranten, tot zinken te brengen.

Joke Kaviaar, 1 juni 2009