home
links & news: archiefLaatste update:
23 november 2009


Optredens

Actielinks


Berichten

(worden niet meer bijgehouden)


Je kunt de vorige
links & news pagina
hier terugvinden.Joke Kaviaar performance
in het Blijvertje, april 2008


- Readings/performances/voordrachten / Optreden boeken

- 5 mei 2010, Amsterdam
Calais Migrant Solidarity benefiet festival.
Aanvang: 17.00 uur
Adres: Passeerdersgracht 23

- 28 november 2009, Leiden
Tijdens: Opening foto expositie: de Jungle van Calais. Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Locatie: Marinus van der Lubbe-zaal van De Linkse Kerk, Koppenhinksteeg 2, Leiden

- 16 mei 2009, Leiden
Tijdens: Bijeenkomst tegen Alphense illegalengevangenis. Aanvang: 19:00 uur - Plaats: PVL-gebouw, Eksterpad 6 (Slaaghwijk).

- 11 oktober 2008, Den Haag, ter inleiding van de echte opstand?
Tijdens: Internationale actiedag Vrijheid zonder vrees

- 20 april 2008, Amsterdam, in 't Blijvertje, 3e Oosterparkstraat 64, Amsterdam, t.g.v. het uitkomen van de bundel "Uit een gesloten wereld". Aanvang van deze poëzie en muziekmiddag: 16 uur.

- 6 april 2008, Aardenburg, in Galerichel, Weststraat 38, t.g.v. het uitkomen van de bundel "Uit een gesloten wereld". Aanvang van deze 'salon' middag: 14 uur.

- 18 oktober 2007, Rotterdam, onder het motto Poetry is a prostite, ofwel Poëzie is een hoer, of iets dergelijks.
Adres: Beukelsdijk 56, een voormalig bordeel, Rotterdam
Details: vooraf eten met BRAAKSMAAK VoKu vanaf 19 uur.
Dichters: Kaan, Andrew Tang, kO nOrderisk, Joke Kaviaar

LAAT ZE WAKKER LIGGEN VOORTAAN!
"Neer de hekken van nationale grootheidswaan!"


Berichten van 2 juli 2007 t/m 8 september 2008

8 september 2008: Dat begint 'goed'


Ahum. Niet dus. Eerste actie sinds 39 dagen Nieuwersluis... meteen weer opgepakt. Duurde geen 39 dagen dit keer, maar 1. Wie verwacht er nu vastgezet te worden wegens het
uitdelen van flyers??!! Voor één hele dag in de cel gepleurd vanwege meningsuiting, dus ik was en ben behoorlijk pissig. LEES HIER MEER.
Voor het eerst sinds de jaren '80 (Ja, DIE!) zag ik het Amsterdams hoofdburo weer van binnen. Nou ja.... het cellencomplex dus. Weinig opwekkend, veel herinneringen, en allerminst plezierig. Veel veranderd ook: tegenwoordig wordt je om de twee uur gewekt door het kletteren van het deurluik en een felle lamp in je gezicht. Zeker bang dat je dood gaat als ze even niet opletten. Niet dat dit helpt: onlangs overleed daar weer een vrouw. 'Resultaat' van onderzoek: natuurlijke doodsoorzaak.. Totaal geen ophef over zoals in '85 met Hans Kok, die ze er lieten creperen. Het enige resultaat van de nachtelijke 'routine'-controles is: je doet geen oog dicht. Ik niet tenminste.
De hele gebeurtenis volgde ook nog eens op een nachtelijke politiecontrole de voorgaande avond in Zaandam, waarbij mijn ID werd gecontroleerd, plus 'persoontje op signalering' nagetrokken. Of ik iets had 'open staan'? Niet meer, nee. Zo worden de hermandad en ik natuurlijk nooit goede vrienden!

3 september 2008: Aan de slag!

Ik heb er weer zin in. Actie, actie, actie, en justitie kan de pot op met rechtszaken en straffen. ...Maar zo snel gaat dat niet. Terwijl intussen de gedachtemolens al driftig draaien, ben ik de website aan het vernieuwen. Het resultaat laat nog wel een paar weken op zich wachten want het is een hele klus. Intussen vast de link naar de actie waar het allemaal mee begon met die 39 dagen staatshotel, toen ik in de vroege morgen van 2 juli werd opgepakt, onderweg naar de uitvoering ervan. De Zaanse politie was mij te snel af, de beklimming kon geen doorgang vinden, maar Jo van der Spek kon wel aan de slag. Van die actie destijds is hier het verslag.

19 augustus 2008: Da's wel heel erg lang geleden!

Ooit beloofde ik mezelf en mijn lezers beterschap wat betreft het bijhouden van deze pagina.. Kwamen jullie even bedrogen uit! Deels is dit te wijten aan een tweede, ditmaal langer (5 en een halve week), verblijf te staatshotel aan de Vecht. Hopelijk ben ik erin geslaagd ervoor te zorgen dat ze daar net zo blij zijn met mijn vertrek als ikzelf!
Ik ben intussen vele artikelen en stukken verder, dus zonder verdere omhaal: die vind je het snelst en het makkelijkst VANAF DEZE PAGINA. De stukken staan nog niet op mijn eigen site. De tekeningen die ik in Nieuwersluis heb gemaakt ook nog niet. Maar met dank aan DE VRIJE en GRAMSCHAP staat alles online en ging het publiceren vanuit de bajes gewoon onverminderd door.
De toevoegingen van al die stukken en tekeningen (met uitzondering van degene, die ik hieronder plak) aan mijn eigen site komen aan bod met het vernieuwen van deze site, want daar wordt het nu serieus tijd voor! Zelfs ik weet niet alles meer te vinden...

Just another number,  just another NO
Tekening: "Just another number, just another NO", Joke Kaviaar, Nieuwersluis 8/9/08.

15 mei 2008: Nieuwe stukken

Op de Vrije zijn de volgende stukken verschenen in de reeks Arbeit Macht Frei: deel 3, deel 4, en deel 5.
Het was de afgelopen week druk aan de voordeur met betekeningen van allerhande gerechtelijke stukken. Maar zolang de deur nog niet letterlijk wordt platgelopen, is alles in orde! Intussen liegen en bedriegen justitie en de Zaanse wethouder Egberts, verantwoordelijk voor de Zaanse bajesboten, erop los. Ziehier!. Het gaat zoals ik voorzag...

4 mei 2008: Went zoiets?

Ahum, nou ja. Ik was even weg. Acht dagen. Over perikelen in de bajes van Nieuwersluis, lees je HIER. Ik heb me weer eens ergens 'geliefd' gemaakt, vrees ik.
Over een nog volgende termijn die niet lang meer op zich lijkt te laten wachten, kun je artikelen vinden onder de titel 'Arbeit Macht Frei', over werkstrafweigering: Deel 1, Deel 2, Deel 2B. Er bestaan ook nog een deel 3 en 4, maar die slingeren op dit moment nog ergens handgeschreven vanuit Nieuwersluis rond. Dan was er voordien ook nog een dood lig actie bij het ministerie van justitie en intussen is ook de nieuwe bundel Uit een gesloten wereld uit. Meer optredens liggen in het verschiet, maar zijn wat lastig te plannen momenteel. In elk geval zal ik ze hierboven weer aankondigen. Tot de volgende keer maar weer!

1 april 2008: 't Wil maar niet lukken om dit bij te houden.

..hetgeen niet betekent dat ik de hele tijd maar in de lik zit ofzo. Nee, gewoon geen tijd, da's ook gelul, maar hoe dan ook, ik zal wel wat beters te doen gehad hebben. Alles is as usual, misschien was dat het, de moeite niet waard. Een zoveelste rechtszaak. Alweer een rechter gewraakt, acties, demonstraties, maar vandaag heb ik wèl wat nieuws te melden!

Er zit namelijk een nieuwe bundel aan te komen, als er tenminste niet toch nog ergens roet in het eten geraakt. De titel: Uit een gesloten wereld.
In het kader hiervan optredens, waarvan ik hoop dat ze door mogen gaan want justitie strooit nogal met arrestatiebevelen. Vinden ze leuk. Het gaat helemaal nergens over. Boetes niet betaald enzo. Daarvoor is deze dichter veel te armlastig, want van bundels met gedichten uitgeven word je niet rijk, optreden gebeurt veelal voor de liefdadigheid, het goede doel, een benefiet, een manifestatie of gewoon voor mensen die het graag horen maar ook geen geld hebben, en tenslotte ook wel eens voor mensen die het niet wíllen horen, en eigenlijk is dat het leukst.

Een gedicht opgestuurd naar een wedstrijd van Exodus en NCRV's website Dichttalent leverde intussen tot mijn stomme verbazing de eervolle vermelding op en ik werd uitgenodigd aanwezig te zijn bij het voordragen ervan door niemand minder dan Simon Vinkenoog bij het zgn. 'bajesoptreden' in… de bajes van Veenhuizen!
Zo kom je nog eens ergens!

Verbaasd? Ik stuurde voor de grap het gedicht in onder het pseudoniem Karin Katz want eigenlijk hou ik niet van wedstrijden omdat geen jurylid aan de subjectiviteit ontkomt. Hoe goed bedoeld ook..
Enfin. Hier vind je wat info over die wedstrijd, en het gedicht “Het wassen van de gestraften”. Later meer.

31 januari 2008: Binnenkort: vernieuwing website, nieuwe bundel

Over niet al te lange tijd zal deze website helemaal worden vernieuwd. Ik hoop dat alle teksten, gedichten, informatie, artikelen en columns dan wat makkelijk terug te vinden zullen zijn. De website is de laatste jaren zodanig gegroeid, dat ik zelf soms niet eens meer weet wat er allemaal op staat!
Tijd voor ingrijpen dus. Ik weet alleen nog niet wanneer.

Intussen waren er weer rechtszaken, acties, nieuwe artikelen, gedichten en andere ervaringen om te delen. Het meeste ervan vind je echter ook wel terug, zonder dat ik er hier melding van maak. Want hoewel de site een aangename chaos is geworden, vanaf de hoofdpagina kom je overal. Zoek en gij zult vinden enzo.

Over Kamp Zeist het volgende: In afwachting van de nieuwbouw daar, hoorde ik dat gebouw 50, waar ik een dagje heb gezeten, is leeggehaald en dat alle vrouwen zijn verplaatst naar gebouw 4. De reden voor het leeghalen van 50 zou zijn: het is brandgevaarlijk. Ja. Dat had ik dus al met eigen ogen waargenomen. NOTA BENE!: Na de Schipholbrand werd beweerd dat Kamp Zeist brandveilig was gemaakt…..
Of er verband bestaat tussen het feit dat ik dit schreef en publiceerde, en het leeghalen, zal gissen blijven. Mogelijk zat het al in de planning. Maar toevallig is het anders wel.

Ik zei al dat er nieuwe stukken waren bijgekomen. Niet alles staat op de site. In vind namelijk zelf niet alles geschikt voor het internet.
Een nieuwe dichtbundel “Uit Een Gesloten Wereld” zal eind maart uitkomen, wederom bij en door Het Zinkend Schip. Een paar gedichten ervan staan trouwens wel op de site, op de gelijknamige pagina. De bundel zal ook het stuk “In de strafcel” bevatten, maar daarvan hebben we intussen ook al een aparte uitgave gemaakt, voor de liefhebber: handgemaakt, geplakt en gesneden. Uniek en in een kleine oplage.

24 november 2007: Voltooid: verslag Kamp Zeist

Het is 24 november en 4 uur in de morgen. Het verslag van de korte tijd die ik in Kamp Zeist zat, is af. Zo gedetailleerd mogelijk.
Ik nodig iedereen uit die naar aanleiding van het verslag dingen weet te vertellen over Kamp Zeist, te reageren en haar of zijn verhaal te doen. Opdat de doofpot eindelijk eens goed wordt opengebroken!
Nu al hoor ik in reactie op dit verslag verhalen die je haren te berge doen rijzen. Het verslag is van een korte periode. Helaas durfde justitie het niet aan me daar langer te laten zitten. Zo laf is de overheid dus:
Ze doen mensen zonder papieren de meest vreselijke dingen aan, en mensen die er wel eens wat over zouden kunnen gaan bekendmaken, worden haastig verwijderd. Alleen... net niet snel genoeg, het topje van de ijsberg is vast zichtbaar! Lees hier het verslag van mijn kort verblijf in Kamp Zeist:
"Is gevangenis. Geen Keuze."

17-11-07: Terug van weggeweest

Zo, daar ben ik vanaf. Tien dagen staatshotel later meld ik me weer. Het zou te ver voeren om op deze plaats op alles in te gaan dat zich in die tien dagen heeft afgespeeld. Tien dagen die begonnen met op 5 november een
actie van de Openingscommissie Zaanse Schande bij de Zaanse bajesboten.
Tien dagen die in het niets vallen bij wat zoveel onschuldige mensen voor onbepaalde tijd, vaak langer dan een jaar, wordt aangedaan. Tien dagen die me brachten naar – of all places! – Kamp Zeist. Tien dagen, inclusief twee rechtszaken waarvoor de dames en heren van het DJI 'transport', me heen en weer hebben moeten rijden naar de rechtbank Alkmaar voor de rechtszaak rond de Heerhugowaard blokkades (zie hier: procesverklaring) en de rechtbank Utrecht voor de rechtszaak rond diverse acties tegen Kamp Zeist (zie hier: procesverklaring).

Tien dagen, die me na nog geen dag Kamp Zeist brachten naar het HvB in Zwolle omdat men liever geen activisten heeft in Kamp Zeist en vervolgens in Zwolle op maandag 12 november in de iso deden belanden aangezien ik het vertik om me in een klein hok met iemand anders op te laten sluiten.

Op 15 november was het alles alweer voorbij en stond ik meer gemotiveerd dan ooit weer buiten. Van alle gebeurtenissen heb ik, op de laatste drie dagen iso na, uitvoerig verslag bijgehouden; gesprekken met vrouwen, observaties, gedachten en gedichten. Dit alles zal ik nog verwerken de komende tijd en zal nog tot diverse publicaties leiden.

Voor nu: 't is goed om weer terug te zijn en door te gaan mijn bijdrage te leveren aan het bestrijden van de apartheidspolitiek die zoveel mensen onschuldig voor onbepaalde tijd opsluit in bajessen als Kamp Zeist!!

3/11/07: Rechter gewraakt, Zaanse Schande geopend

We hebben gewonnen! De wrakingskamer gaf ons gelijk. Lees Hier! Nu moet dus die hele zitting overnieuw met een andere rechter. De OvJ baalt als een stekker want die wil die veroordelingen nu wel eens binnenslepen. Vooral in mijn zaak van de eerste Schiphol Oost blokkade, inmiddels meer dan een jaar geleden, riep zij geërgerd uit: “Dat is al vier keer uitgesteld!”. Nog altijd is het OM er niet in geslaagd een vetter veroordeling dan die 20 uurtjes dwangarbeid (of alweer tien dagen!) eruit te slepen. Ha!
Oh ja,.. die tien dagen. Ben nog steeds niet uit logeren geweest vanwege de niet betaalde boetes welke waren als beloning voor het medenemen van de reddingsboei van de Dordtse bajesboot (aug. 2006), de blokkade van de bajes toen nog in aanbouw in Alphen (nov. 2006), en de blokkade van de Rotterdamse bajesboten van januari dit jaar. Maar de lokale smeris heeft me plechtig beloofd, per brief in drievoud (voor elke boete één), dat het er nu toch echt van gaat komen.

Intussen neemt justitie vanaf as. maandag 5 november de eerste Zaanse bajesboot in gebruik, Zaanse Schande I. Stiekempjes werd alvast afgelopen donderdag bij wijze van officiële opening de pers toegelaten tot de boten, zonder daarbij de openingscommissie Zaanse Schande uit te nodigen. Schande, en nog eens schande, maar 't schijnt wel prachtig te zijn als we justitie moeten geloven.
Ondergetekende wil eigenlijk die tien dagen wel op de boot doorbrengen, maar of aan dat verzoek gehoor gaat worden gegeven, is maar zeer de vraag.
Verder hebben we vorige week vrijdag de 26e oktober nog uitzetcentrum Zestienhoven geblokkeerd, maar niet goed genoeg, dus dat moet nog eens over.

Het echt goede nieuws van deze keer is dat Ahmed Isa, ten onrechte veroordeeld voor de Schipholbrand, voorlopig even in vrijheid is gesteld en dat er weer een onderzoek komt naar de brand. Het slechte nieuws dat er tegenover stond was dat de Hoge Raad heeft bepaald dat Donner en 'Trots op Nederland'-Verdonk niet verantwoordelijk zullen worden gehouden.
… Als er nou mensen zijn die willens en wetens de opsluiting van mensen in brandgevaarlijke bajessen organiseerden, waren zij het wel, en dus HOOFD verantwoordelijk voor de elf doden van de Schipholbrand!
Voor dit tweetal zou een welgemikte taart in de arrogante smoelen nog te goed zijn bij wijze van straf. Kots op Nederland!

15/10/07: Da's lang geleden!


Ja, beste lezers, da's lang geleden. Niet dat er niets te melden valt, maar al dat gelul over die rechtszaken, dáár wordt je ook niet altijd even vrolijk van. Maar goed. Voor de liefhebber die graag op de hoogte blijft van (juridische) perikelen, toch maar even een terugblik op alweer twee maanden sinds de vorige posting hier.
Onderstaande bevat links naar uitgebreidere verslagen van één en ander, op Indymedia.

Ik meldde twee rechtszaken te hebben vanwege de ID plicht. De ene kwam voor bij de kantonrechter in Rotterdam. Die zaak heb ik – zelf voor strafpleiter spelend omdat je voor de kantonrechter je advocaat zelf moet betalen – zowaar gewonnen! Vrijspraak dus. Jawel! Maar de vreugde was van korte duur. De zaak die de week erna speelde, betrof het preventief oppakken van Krijtje van der Stoep en mijzelf achter het station van Leiden 8 mei vorig jaar. Krijtje kreeg na haar klacht een excuusbrief en een sepot. Ik een dagvaarding, niet alleen vanwege ID weigeren… Nee! Ik zou haar arrestatie hebben gehinderd. Mooie boel is dat. En hoewel haar arrestatie onterecht is gebleken, vond de rechter het toch nodig om mij tot dwangarbeid te veroordelen. Pardon, dat noemen ze werkstraf of taakstraf, maar dat is natuurlijk ook weer zo'n eufemisme, net als 'bewoner' voor gevangene en 'kamer' voor cel. Meteen in beroep gegaan natuurlijk, maar het staat intussen toch maar 'mooi' op mijn CV. Allicht ben ik niet van plan om de staat van slaafse arbeid te voorzien.

Het was inmiddels zo ongeveer eind augustus. We hebben een rondje gezwommen rond de Dordtse bajesboot in de eerste week van september en half september was de burgerinspectie van Kamp Zeist. Ik zette me al schrap voor enig verblijf in het lokale staatshotel aldaar, maar tot mijn verbazing werd ik er dezelfde avond alweer uitgeschopt met een zoveelste uitnodiging bij het gerecht, waarbij ditmaal openbaar geweld ten laste werd gelegd…. Nou, dan hadden ze die kampbewakers eens bezig moeten zien! Oh ja. Dat is natuurlijk geen geweld, de overheid doet niet aan geweld, ook al slaan ze mensen bont en blauw of hartstikke dood. Maar een hek openknippen daarentegen…. ten strengste verboden!

Dan was er de rechtszaak vanwege twee schiphol oost blokkades en de visactie. Deze eindigde met het afnemen van het laatste woord door de rechter. Of ik mijn procesverklaring even wilde samenvatten in één minuut! Nee dus! Vier man kMar trok me vervolgens van mijn stoel, ging bovenop me zitten en zeulde me, elk trekkend aan één ledemaat, de zaal uit, de gang door, de hal door en het gebouw uit in de regen op de stoep. Even later kwamen de medegedaagden en mijn advocaat en nog iemand uit het publiek naar buiten. De rechter had bijna een volgende hardhandig laten verwijderen en de rechter was gewraakt.

De wrakingskamer behandelde afgelopen donderdag de wraking. We hebben er weinig vertrouwen in dat de rechter van de zaak wordt gehaald en dat zou betekenen dat ze verder mag waar ze was gebleven. Uitspraak is rond de 25e oktober.

Over visactie gesproken! De Zaanse wethouder Egberts schijnt bang te zijn… voor actievoerders. Tijdens een ludieke actie van de openingscommissie Zaanse Schande afgelopen donderdag schrok hij zo, dat hij pardoes opstond en de zaal verliet. Wat verwacht hij? Vis, alweer? Taart, zoals beloofd? Ketchup, net als Verdonk? Wie het weet, mag het zeggen. Zelf doet de arme drommel er het zwijgen toe omdat hij ook wel weet dat hij geen reden heeft om bang te zijn. En dat kunnen we van de toekomstig gevangenen van zijn bajesboten, waarvoor nu een eerste gebruiksvergunning is verleend, niet zeggen!!!!

Intussen tracht justitie boetes bij me te innen van eerdere acties, maar ik ben een kale kip en die moet er nu dus voor gaan zitten. Binnenkort onaangekondigd 10 dagen vakantie? We zullen zien. Tot slot valt nog te melden dat in weer een andere rechtzaak een DKDB'er (beveiliger van Verdonk destijds) als getuige is gehoord. Maar ook daarvan zijn alle details op Indymedia te vinden, waardoor ik het alweer kort kan houden. Ik zou ook maar in herhalingen vallen.

En dan dit nog: Onder het motto poëzie is een hoer of iets dergelijks vindt aanstaande donderdag 18 oktober een poëzie-avond plaats in Rotjeknor, in een gekraakt bordeel. Voorafgaand kan er gegeten worden en er zijn ook andere dichters. Meer informatie vind je onder 'optredens' hierboven. 't Zal een memorabele avond worden en 't is wel leuk om weer eens ander publiek te hebben dan mannen en vrouwen in toga, wat overigens nooit hoeft te betekenen dat je werkelijk kunt zeggen wat je wilt, maar dat is weer een ander verhaal.

Tot slot beloof ik beterschap met het bijhouden van dit deel van de site, maar wel onder voorbehoud van niet voorziene afwezigheid.

22/08/07: ID plicht dient enkel repressie

Volg de link van de titel hierboven en je komt uit op mijn recentste opiniestuk met dezelfde titel. Het voert te ver om alle gebeurtenissen sinds mijn vorige posting hier te gaan herhalen. In het kort: na een blokkade actie bij Kamp Zeist werden twee mensen omdat ze hun naam niet gaven in vreemdelingenbewaring gesteld. Eén gaf na vijf dagen politiecel en overplaatsing naar Schiphol Oost uitzetcentrum op, de ander wachtte de uitspraak van haar bezwaar af. Het bezwaar werd tenslotte gewonnen en zo kwam zij tenslotte - nog altijd anoniem - vrij, na 12 dagen.
Lees alles erover op de website van Werkgroep Stop Deportaties.

Morgen en volgende week heb ik rechtszaken die ook te maken hebben met de ID plicht. Morgen nav ID weigeren bij een actie van het Rita Promotie Team vorig jaar op 1 mei in Rotterdam, een zaak die eerder ook al zou dienen en die ik verliet omdat de rechter zo onbeschoft met andere gedaagden omging en het bovendien met twee en een half uur was uitgelopen. Ik, die dacht nu bij verstek te zijn veroordeeld, kreeg echter ineens een nieuwe uitnodiging thuis. Ben benieuwd of diezelfde kantonrechter er zit.
Waar ging het ook alweer over met die actie?: Nadat het 't RPT ruim drie kwartier was toegestaan de lof van Rita Verdonk te bezingen, ging de heren in het blauw plots moeilijk doen. Voor ik het wist, zat ik in het busje. En zo kwam ik voor het eerst te gast bij het Rotterdams Staatshotel.
In de zaak van volgende week gaat het over die preventieve arrestatie samen met Krijtje, toen Verdonk de stad Leiden bezocht. Dat gebeurde een week later, toevallig net als de rechtszaak nu zit er een week tussen, hoe verzinnen ze het? Krijtje kreeg een sepot en een excuusbrief, ik een dagvaarding niet alleen wegens ID weigeren maar ook wegens een achteraf verzonnen aanklacht die de ID vordering moet goedpraten. Ik zou namelijk de arrestatie van Krijtje gehinderd hebben! Ja hoor!
Meer links hierover: ID plicht vraagt om misbruik, preventieve arrestaties besproken in gemeenteraad, wordt vervolgd.
Hoewel onrechtvaardig en volkomen absurd; het zal allemaal wel weer verloren worden. Verder zit er tot mijn eigen verbazing ineens weer een dichtersoptreden in de pen, wordt gemeld zodra de datum bekend is. Zo, en dat is het weer even voor nu.

1/08/07: Eindelijk mijn foto's terug!

Ik was er maar weer eens achteraan gaan bellen; de inbeslaggenomen close up foto's van de Dordtse bajesboot. Wéér kreeg ik bij het parket van Dordrecht iemand aan de lijn die van niks wist, zoals eerder dit jaar.
"Wie heeft u gesproken?"
Ik gaf de naam op.
"Dat kan niet!"
Toch maar even doorverbonden.
Of ik een brief wilde sturen. Dat dan maar gedaan. Resultaat: binnen drie dagen de foto's retour.
Maar waar zijn de negatieven? "Helaas kan ik u geen negatieven meer verstrekken, aangezien deze er niet meer zijn." zo meldt mij de ambtenaar vanaf de andere kant van de post. Jaja. Zeker gedoneerd aan de AIVD.

Op deze pagina vindt je de beste foto's van de Bibby Kalmar in Dordt, zoals genomen in de vroege morgen van 15 augustus 2006.

Intussen regent het uitnodigingen voor het gerecht. De eerste twee werden mij op straat door de OvJ uitgereikt.
'Huh?'
Ja. Op straat door een OvJ. Dat kwam zo: Ik bezocht de rechtszaak van iemand anders te Schiphol Oost. De mijne was uitgesteld. Na afloop verliet ik ijlings de zaal en het gebouw om de Ovj, die wist wie ik was, te ontlopen. Amper zat ik in de auto om weg te rijden of er kwam een man in geruit overhemd aangerend die me maande even te stoppen. Ik herkende die hele vent zonder zijn toga niet en stopte.
Jammer maar helaas. Het was de OvJ die me snel de paperassen uitreikte met de toevoeging "Flauw hè, van mij," (doelend op het achter me aan komen rennen). Ja, heel flauw.
Een andere uitnodiging kreeg ik opnieuw door de jongens in het blauw aan de deur uitgereikt. De overijverige OvJ te Alkmaar was hiervoor verantwoordelijk. Zeker bang dat er iets mis gaat met die dingen.

14/07/07: Dagvaarding om visactie

Staat ineens politie voor de deur! Dit was maandag de 9e. Eéntje stapt uit en belt aan. Of ik even een dagvaarding wil aannemen voor 16 juli. Wonderlijk... Ik wist wel dat er wat diende (vanwege de blokkade van deportatiebajes Schiphol Oost vorig jaar oktober), maar sinds wanneer worden die dingen door de smeris aangeleverd? Ik verrek het te tekenen. De diender dringt aan. Waarom ik niet tekenen wil. "Jullie zijn te laat!" roep ik. "Maar dit is een spoeduitreiking en dan zijn de regels anders," zegt hij, en "Het is in uw belang!". Ik betwijfel dat laatste. Hoe kan een rechtszaak die het opleggen van een of ander onzinnige straf tot doel heeft nu in mijn belang zijn? Ik blijf het vertikken. "Dan neem ik hem weer mee en maak ik aantekening dat u hem niet aan wilt nemen", zegt hij tenslotte. Best vind ik het. "Doet u dat maar," zeg ik.

Twee dagen later. Per post komt alsnog de beloofde uitnodiging bij het gerecht te Schiphol Oost. Ditmaal zonder het opeisen van mijn krabbel. Na het openen van dit poststuk snap ik ineens het waarom van die "spoeduitreiking": de OvJ te Haarlem heeft besloten er een zaakje aan te plakken. Een stinkend zaakje wel te verstaan: een dagvaarding vanwege de aan wethouder Egberts van Zaanstad geleverde vis de dato 30 maart 2006. Zo kort voor de zittingsdatum nog even wat toevoegen stinkt al net zo erg als de komst van bajesboten in Zaandam en de destijds door de lokale sushi importeur aangeleverde vis, waar de wethouder niet zo blij mee was.

"Maar ik ben nog steeds ziek!" roept mijn advocaat de volgende dag door de telefoon en dat het een schande is om de verdediging zo weinig voorbereidingstijd te geven, want geen dossier, geen gelegenheid tot het oproepen van getuigen. Het is een soort van geluk dat mijn geliefde strafpleiter ziek is, want reden om uitstel aan te vragen.

Aldus geschiedde. Vandaag stuurde de OvJ te Haarlem wéér een brief. Hij heeft de dagvaarding in zijn geheel ingetrokken. Het wachten is op de volgende zet der openbaar aanklagers.

2/07/07: "Dit is ONS terrein!"

In het laatste bericht van 15 juni 2007 (dat nog op de oude links en nieuwspagina staat), maakte ik melding van een rechtszaak vanwege een blokkade actie bij de deportatiebajes in Heerhugowaard op 29 maart.
De politierechter besloot toen de uitspraak uit te stellen tot 22 juni.

Op 15 juni werd wel uitspraak gedaan in de zaak tegen Ahmed Isa, die van opzettelijke brandstichting in de Schipholbajes werd beschuldigd. Hij kreeg 3 jaar en werd meteen weer opgesloten. Klassenjustitie! zei ik toen al. Hier kun je het stuk lezen dat ik naar aanleiding van zijn veroordeling schreef, met de gelijknamige titel: Klassenjustitie!

Terug naar onze eigen rechtszaak en de datum van uitspraak. Het toeval wilde namelijk dat we die 22e juni voor de tweede maal hetzelfde deportatie centrum gingen blokkeren. Het verslag vind je hier. Op een persoonlijke noot kan ik nog vertellen dat er niet is gereageerd op het publiceren van de foto's die de smeris vergat in beslag te nemen. En de bewakers van Noorderzand riepen nog wel dat ze die wilden hebben. Immers, ik was op hun terrein geweest, kennelijk, getuige het herhaaldelijk boos roepen van de woorden "Dit is ONS terrein!".

Als het aan mij zou liggen, werd het platgewalst na vrijlating van de gevangenen.

Inmiddels bezocht justitie deze site weer, en vooral ook na publicatie van het stuk Albayrak: "Lever de illegalen uit!" was de aandacht weer hartverwarmend.

De politierechter deed ook de 22e geen uitspraak maar verwees door naar de meervoudige kamer. Gevolg: een hele groep mensen moet nu voor twee blokkades bij detentiecentrum Noorderzand (want de zaken van de eerste en tweede blokkade zijn 'gevoegd') voorkomen bij de meervoudige kamer. Meer hierover vind je HIER.

(foto genomen mei 2007 tijdens Messiaans beraad)